Medzinárodný seminár v knižnici poukázal na prínos dobrovoľníckej práce

13.12.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 12. decembra (TASR) - Odborný seminár v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou dnes poukázal na rôzne formy dobrovoľníckej práce, ktorá môže byť v praxi prínosom pre tieto kultúrne inštitúcie. Skúsenosti s prospešnou a nezištnou prácou jednotlivcov či kolektívov tu prišli prezentovať knihovníci z Česka a Slovenska.
\"Dnešné stretnutie vo Vranove nad Topľou sme zrealizovali v rámci projektu Komunitná knižnica. Na sklonku roka dobrovoľníctva sme spolu s pozvanými hosťami poukázali na prínos dobrovoľníckej práce, s ktorou sa po úspešných skúsenostiach z uplynulých období ráta aj naďalej,\" informovala TASR riaditeľka Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou Emília Antolíková.
Ako dodala, prednášajúci knihovníci z Česka a Slovenska priblížili viacero foriem úspešnej spolupráce s dobrovoľníkmi, ktoré sú pre vranovskú knižnicu veľkou inšpiráciou. \"Určite si vyskúšame do budúcnosti napríklad donášku kníh pre starších či imobilných čitateľov do ich domácností,\" podotkla s tým, že dobrovoľnícku prácu chcú v roku 2012 orientovať aj na pomoc pri balení či vyraďovaní starých kníh. \"Nepôjde, samozrejme, o odborné činnosti, ale o pomocné práce, ktoré budú prínosom pre našich knihovníkov,\" doplnila riaditeľka knižnice.
Podľa jej slov nebudú v budúcnom roku na dobrovoľníkov iba vyčkávať, ale žiadosť o ich spoluprácu chcú pravidelne zverejňovať na svojej internetovej stránke či cez regionálne médiá. \"Budeme jednoducho hľadať ľudí, ktorí chcú byť užitoční. V tomto prípade na ich veku naozaj nezáleží,\" vysvetlila riaditeľka knižnice.
Ako ďalej uviedla, s prácou dobrovoľníkov má na svojej pôde skúsenosti aj Hornozemplínska knižnica. \"V priebehu uplynulých mesiacov tu nezištne priblížil všetkým záujemcom počas spoločných stretnutí históriu vranovských ulíc pedagóg Cyril Melničák. Naša spolupráca bude pokračovať za účelom odhaľovania ďalších zaujímavostí miestnej histórie aj počas budúceho roka,\" uzavrela Antolíková.
 

Vyberte región